نمودار گانت چیست؟
در این مقاله قصد داریم به اطلاعاتی در مورد ضرورت استفاده از نمودار گانت بپردازیم. اما در ابتدا می بایست به طور مختصر آن را تعریف کنیم. گانت چارت (Gantt chart) ابزاری است که به منظور مدیریت پروژه می باشد. به طوری که پروژه های پیچیده را ساده می سازد. با مدیریت پروژه برنامه ریزی و زمانبندی فعالیت ها بهتر شکل می گیرد. در نتیجه اهداف کاملا سازماندهی شده به نتیجه می رسند.
در حقیقت نمودار گانت دارای دو محور افقی و عمودی می باشد. علاوه بر برنامه ریزی و زمانبندی هزینه فعالیت های عمرانی را نیز در اختیار شما قرار می دهد. محور افقی نمودار نشان دهنده بازه زمانی و محور عمودی آن نشان دهنده فعالیت های پروژه می باشد. استفاده از این نمودار در پروژه ها بسیار حائز اهمیت است. همچنین نمودار گانت در کارگاهِ تو نیز از ضرورت بسیار بالایی برخوردار می باشد.
نمودار گانت پلتفرم ساخت و ساز هوشمند کارگاهِ تو را در پروژه نشان می دهد. در ادامه به بررسی بیشتر ضرورت استفاده از آن در یک پروژه خواهیم پرداخت.
لزوم استفاده از نمودار گانت در پروژه
همانطور که گفته شد از نمودار گانت جهت به نمایش گذاشتن بازه زمانی فعالیت ها استفاده می شود. اما امروزه با وجود نرم افزار های پیشرفته می توان از آن استفاده های زیاد دیگری کرد.
برخی از ضرورت های استفاده از گانت چارت:
- برنامه ریزی و زمانبندی فعالیت ها را به عهده دارد. به طوری که نشان می دهد چه فعالیت هایی در پروژه باید انجام شود و تمام فعالیت ها چه مدت و در چه بازه زمانی شکل می گیرند.
- ارائه دهنده چشم انداز کلی و چارچوب زمانی از یک پروژه هم برای کارکنانی که مستقیما متعهدند و هم برای کارکنانی با مشارکت کمتر نظیر مدیران اجرایی و دیگر ذینفعان می باشد.
- این نمودار در حقیقت از نمودار پیشرفت زمانی به حساب می آید. حتی پیشرفت پروژه را به خوبی گزارش می دهد. به طوری که مطمئن شوید تمامی فعالیت ها مطابق با برنامه ریزی ها انجام می گردد.
- با استفاده از گانت چارت متوجه خواهید شد که کدام منابع برای چه فعالیتی و در چه بازه زمانی مناسب است.
- از اطلاعات جاری در پروژه مطلع خواهید شد. به طوری که متوجه می شوید هر فرد در پروژه چه فعالیتی به عهده دارد. همچنین با مطلع شدن از اتفاقات جاری نقاط ضعف و قوت پروژه را شناسایی خواهید کرد و نقاط قوت را پرورش داده و به بهبود نقاط ضعف می پردازید.
- با استفاده از این نمودار در پروژه فعالیت هایی که به یکدیگر متصل هستند شناسایی می شوند. زیرا در یک پروژه ممکن است برخی از کار ها همانند زنجیر به یکدیگر وابسته باشند و در صورتی که یک فعالیت به درستی انجام نشود سایر فعالیت ها نیز دچار مشکل شوند. به همین منظور با استفاده از نمودار گانت آن ها را شناسایی کرده و در انجامشان دقت کافی را داریم.
- با استفاده از این ابزار امکان هوشمندانه تر شدن انجام فعالیت ها وجود دارد. به طوری که فعالیت ها را با تیم ها و افراد دور کار می توان اشتراک گذاشت و از ظرفیت دورکاری نیز استفاده نمود.
نمودار گانت از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟
نمودار گانت تشکیل شده از قسمت هایی می باشد که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد.
- لیست فهرست فعالیت ها: نوشتن لیست کارهای پروژه در این قسمت
- زمان تقویمی: نوشتن تقویم و فعالیت های مربوط به همان روز
- خط نمایانگر تاریخ: نشان دهنده تاریخ روز
- وابستگی ها: متصل کردن کارهای وابسته به یکدیگر با خطوطی مخصوص به منظور مشخص شدن ترتیب کارها
- نمودارهای میله ای: روشن سازی تاریخ آغاز و پایان هر مسئولیت به همراه میزان پیشرفت
- نقاط بازگشت: رویداد های مهم
- میزان پیشرفت: نشان دهنده میزان پیشرفت هر فعالیت
- منبع های تعیین شده: نشان دهنده تیم یا شخص انجام دهنده برای یک وظیفه مشخص
گانت چارت چه فایده های برای مدیران پروژه دارد؟
مدیران پروژه با استفاده کردن از نرم افزار های نمودار گانت در پروژه های خود می توانند تا کار های زیادی انجام دهند. در ادامه به برخی از این کار ها اشاره کرده ایم.
- مدیران پروژه با استفاده از گانت چارت می توانند افراد مسئول فعالیت ها را همراه زمان انجام وظایف، تعیین کنند.
- به روز نگه داشتن مجموعه خود نسبت به تغییرات و پیشرفت ها که منجر به کاهش جلسات پیاپی و گزارش های وضعیت می شود.
- یافتن مسیر صحیح پروژه برای تعیین انجام به موقع مهمترین وظایف که از ضرر و حتی شکست پروژه جلوگیری می شود
- کارهای پیچیده به فعالیت های کوچکتر تبدیل می شود.
- مقایسه و پیگیری جدول زمانی برنامه ریزی شده و اطمینان یافتن از صحیح بودن برنامه
- منابع را در میان وظایف گوناگون همزمان بین پروژه تقسیم کرده و حساس ترین کار ها را به افراد دارای صلاحیت واگذار می کند.
- یافتن مسئولیت های سررسید شده به منظور انجام اقداماتی برای جلوگیری از مشکلات
3 نظر ارسال شده